Prezentare
     Distinctii / Awards
     Departamente
     Cercetare
     Parteneri
     Alumni
     Sustenabilitate
     Oferta educationala
     Studenti
     Admitere
     Examen finalizare studii
     International
     Alegeri academice


Lăcrămioara Radomir, Raluca Ciornea, Huiwen Wang, Yide Liu, Christian M. Ringle & Marko Sarstedt (Editors), State of the Art in Partial Least Squares Structural Equation Modeling (PLS-SEM), Springer, 2023
vezi si alte aparitii editoriale

Facebook LinkedIn Twitter
Contact
Str. Teodor Mihali, Nr. 58-60 400591,
Cluj Napoca, Romania
Tel: +40 264-41.86.55
Fax: +40 264-41.25.70

   
Universitatea Babes-Bolyai | Noutati UBB
FSEGA Online | FSEGA SIS | FSEGA Alumni | Sustenabilitate
Executive Education
Contact | Harta Site | Viziteaza FSEGA

Richard H. Thaler - Premiul Nobel pentru Economie in anul 2017

Autor: Razvan V. Mustata

Publicat: 03 Noiembrie 2017


Colega noastra Maria Miruna Pochea, conferentiar univ.dr. in cadrul Facultatii de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor, Departamentul de Finante a realizat o prezentare elocventa pentru laureatul din acest an al Premiului Nobel pentru Economie.




Premiul Nobel pentru Economie 2017

Anul acesta, premiul Băncii Centrale a Suediei pentru Științe Economice în memoria lui Alfred Nobel este conferit profesorului Richard H. Thaler de la Universitatea din Chicago. Thaler s-a născut pe 12 septembrie 1945 în East Orange, New Jersey. A obținut titlul de doctor în anul 1974 la Universitatea din Rochester cu teza “Valoarea salvării unei vieți: o estimare de piață”.

Conform Academiei Regale Suedeze de Șiințe, Richard H. Thaler a primit premiul Nobel pentru “contribuţiile aduse în domeniul economiei comportamentale”.

Richard H. Thaler a încorporat ipoteze psihologice realistice în analiza adoptării deciziilor economice. Prin explorarea consecințelor raționalității limitate, preferințelor sociale și lipsei autocontrolului, el a arătat cum aceste trăsături umane afectează în mod sistematic deciziile individuale, precum și rezultatele pieței.

Raționalitatea limitată: Richard H. Thaler a introdus conceptul de contabilitate mentală (engl. mental accounting) care se referă la faptul că oamenii codifică, clasifică şi evaluează deciziile financiare prin crearea unor conturi separate în minte. De asemenea, a explicat, cu ajutorul aversiunii la pierdere, de ce oamenii consideră un obiect mai valoros atunci când îl dețin decât atunci când nu se află în posesia lui, fenomen cunoscut sub numele de efectul înzestrării (engl. endowment effect). Thaler a fost unul dintre fondatorii finanțelor comportamentale, ramură care studiază modul în care limitările cognitive influențează piețele financiare.

Preferințele sociale: Studiile teoretice și experimentale ale lui Thaler despre corectitudine au fost foarte influente. El a arătat că preocupările legate de corectitudinea consumatorilor pot împiedica firmele să crească prețurile în perioadele în care cererea este foarte mare, dar nu și în perioadele de creștere a costurilor. Thaler și colegii săi au conceput jocul dictatorului, un instrument experimental care a fost folosit în numeroase studii pentru a observa atitudinea vis-à-vis de corectitudine pentru diferite grupuri de oameni din lume.

Lipsa autocontrolului: Thaler a pus într-o lumină nouă vechea observație că rezoluțiile de Anul Nou pot fi greu de îndeplinit. El a arătat cum se pot analiza problemele de autocontrol folosind un model de tip planner-doer, care este similar cu metodele pe care psihologii și neurologii le folosesc pentru a descrie conflictul intern dintre planificarea pe termen lung și acțiunile pe termen scurt. Cedarea în fața tentației pe termen scurt este un motiv important din cauza căruia planurile noastre de a economisi pentru bătrânețe sau de a adopta un stil de viață mai sănătos eșuează deseori. Thaler a demonstrat cum nudging-ul - un termen pe care el l-a creat - îi poate ajuta pe oameni să exercite un autocontrol mai bun atunci când economisesc pentru pensie, precum și în alte contexte.

În total, contribuțiile lui Richard H. Thaler au construit o punte între analizele economice și psihologice ale adoptării deciziilor individuale. Evidențele sale empirice și raționamentele teoretice au contribuit la crearea unui nou domeniu, cel al economiei comportamentale, care s-a dezvoltat rapid și care a avut un impact profund asupra multor domenii ale cercetării și politicii economice.

Richard H. Thaler este autorul cărților Quasi-rational Economics, The Winner's Curse și Misbehaving: The Making of Behavioral Economics, precum și coautorul bestseller-ului Nudge: Improving Decisions about Health, Wealth, and Happiness.

În cadrul convorbirii telefonice tradiționale care urmează anunțul acordării premiului Nobel, Thaler a declarat: “to do good economics you have to keep in mind that people are human.” De asemenea, așa cum îi stă bine unui behaviorist, a promis că va încerca să cheltuie premiul obținut “as irrationally as possible”.

Conf. univ. dr. Maria Miruna POCHEA,
Departamentul de Finanțe

Cluj Napoca
31 octombrie 2017

Nobel 2017 by Miruna Pochea



inapoi la stiri   vezi evenimentele   home


       Copyright © 18-04-2024 FSEGA. Protectia datelor cu caracter personal FSEGA. Protectia datelor cu caracter personal UBB.
       Web Developer  Dr. Daniel Mican   Graphic Design  Mihai-Vlad Guta